Messi ako Kubala so 194 gólmi, prísna penalta po \"Čišovej\" ruke

30.09.2011 Celý región

Bratislava 29. septembra (TASR) - Futbalový klenot Lionel Messi zaznamenal v stredajšom zápase 2. kola skupinovej fázy Ligy majstrov dva góly a jeho tím FC Barcelona tak pohodlne zvíťazil na ihrisku BATE Borisov 5:0. Argentínsky legionár dal v drese katalánskeho giganta už 194 gólov a vyrovnal tak zápis legendárneho futbalistu a trénera so slovenskými koreňmi Ladislava Kubalu.

Kubala, kvôli ktorému Katalánci postavili štadión Nou Camp, sa spoločne s 24-ročným Messim delí o druhú priečku, pričom na najlepšieho kanoniera v histórii Barcelony Cesara Rodrigueza stráca už len 41 gólov. V Primera division má na konte 127 presných zásahov, v Lige majstrov 39, v Španielskom pohári 17 a osem v španielskom Superpohári a jeden v európskom Superpohári.

\"Ako povedal (tréner) Pep Guardiola počas víkendu sme priamymi svedkami písania histórie. Mali by sme sa ďalej o to snažiť a užívať si to, pretože vieme, že bude veľmi náročné získať ďalšieho takého hráča, akým je Messi,\" povedal defenzívny stredopoliar a Messiho krajan Javier Mascherano: \"Bolo to pohodlné víťazstvo, nemali sme žiadne vážnejšie problémy, ale to preto, že sme k tomu pristúpili veľmi seriózne od prvej minúty.\"

Svetový futbalista roka suverénne žiaril aj v Bielorusku, kde mal blízko k ďalšiemu hetriku. Španielsky majster si v rozpätí troch minút prvého polčasu vypracovali dvojgólový náskok. V 19. minúte si Volodko nešťastne zrazil loptu za vlastného brankára pred dotierajúcim Messim, o chvíľu neskôr Pedro hlavou rozvlnil sieť po nabehnutí za obranu. Barca hrala svoju tradičnú hru s množstvom krátkych prihrávok, po ktorých zvyčajne nasledoval presný center za obranu. Ďalšie dva gólové kúsky tak pridal Argentínčan Messi a piaty presný zásah si pripísal Villa.

Futbalisti českého majstra Viktorie Plzeň napriek sympatickému výkonu na San Sire prehrali s favorizovaným AC Miláno 0:2. Zrejme rozhodujúci moment sa zrodil v 53. minúte, kedy nemecký arbiter Florian Mayer odpískal prísnu ruku slovenského obrancu Mariána Čišovského a následný pokutový kop premenil Zlatan Ibrahimovič.

\"Dával som tú ruku od lopty, nie k lopte. Neviem, akú sú presné pravidlá, ale penalta azda je vtedy, keď ruky ide proti lopte a nie naopak. Rozhodca mi povedal, že som mal ruku príliš od tela a že preto musel nariadiť penaltu. Ja sa ale domnievam, že som ju ďaleko od tela nemal. Bol som prekvapený, keď to rozhodca zapískal,\" cituje niekdajšieho olympionika Čišovského portál efotbal.cz.

Okrem Čišovského zasiahli do súboja proti \"rossonerri\" aj ďalší slovenskí legionár v drese českého šampióna. Marek Bakoš hral do 67. minúty, pričom ho striedal krajan Michal Ďuriš.

\"Chodíme na semináre, kde nám hovoria, čo je a čo nie je penalta za ruku. A potom prídeme na AC Miláno a všetko je inak,\" poznamenal nahnevaný Bakoš pre portál idnes.cz. Slovenský útočník sa blysol gólovou hlavičkou - \"rybičkou\", ale pohotový Abbiati sa natiahol a končekmi prstom vytlačil loptu mimo bránky. \"Už už som zdvíhal ruky, ale zrazu sa tam objavil Abbiati a vyrazil to. Skvelý zákrok. Ale je zvláštne, že sme potom nekopali roh. Je tam päť arbitrov a nikto to nevidí. A potom odpískali takú penaltu. Ale hlavne to chce pokoj, nechcem si zážitok z AC Milána pokaziť. Bol to pre nás fantastický zápas. Škoda, že sme nedali gól, potom by sme mali šancu niečo tam uhrať,\" dodal Bakoš.

V šlágri E-skupiny remizovala domáca FC Valencia s londýnskou Chelsea 1:1. Na štadióne Mestalla prvá polovica zápasu divákov príliš nenadchla. Obe mužstvá sa sústredili najmä na zabezpečenú defenzívnu a do šancí sa prakticky celých 45 minút nedostali. V druhom dejstve sa hostia vyrútili na Valenciu ako sršne, no Torres i Ramires spálili stopercentné tutovky. \"Blues\" sa však dočkali v 56. minúte, keď Lampard využil spätnú prihrávku Maloudu a namieril \"placírkou\" presne do odkrytej časti bránky. Domáci celý druhý polčas tlačili a podarilo sa im aj vyrovnať, keď v 87. minúte premenil Soldado prísne nariadený pokutový kop.

\"Valencia má fantastický tím. Sledovali sme ich video zo zápasu s Barcelonou (2:2) a svojim spôsobom oni dokonca predviedli ešte lepší výkon ako Barca. Hrajú skvelý futbal, takže sme mali obavy s čím vybehnú proti nám. Po vedúcom góle sme sa dostali trochu do útlmu, ale proti takému kvalitnému súperovi sa dá čakať, že prídete o nejaké body. Remíza je preto zrejme spravodlivá,\" povedal 33-ročný autor úvodného gólu Frank Lampard.

Londýnski \"kanonieri\" vyhrávali na domácej tráve nad gréckym Olympiakosom Pireus už 2:0, keď sa v 8. minúte presadil osemnásťročný stredopoliar Oxlade-Chamberlain a po ňom aj obranca Santos, ale do prestávky ešte znížil Fuster. Arsenal však už do konca zápasu vedenie z rúk nepustil a potvrdil úlohu favorita. V druhom zápase F-skupiny vyhral Olympique Marseille nad Borussiou Dortmundu prekvapivo ľahko 3:0 a so šiestimi bodmi figuruje na čele tabuľky.

Súboj G-skupiny medzi Šachtarom Doneck a APOEL Nikózia skončil zmierlivou remízou 1:1. V druhom stretnutí zvíťazili futbalisti Zenitu Petrohrad nad FC Porto 3:1. Ruský klub si tak pripísal do tabuľky G-skupiny prvé tri body. V drese domácich odohral celý zápas aj slovenský obranca Tomáš Hubočan, ktorý v 61. minúte videl žltú kartu. Ako prví udreli už v 10. minúte hostia, keď sa po ukážkovom brejku dostala lopta k Hulkovi, ktorý sa zbavil brániaceho hráča a presným centrom našiel voľného Rodrigueza. O desať minút vyrovnal aj so šťastím Širokov, jeho strelu zblízka síce tečoval Fucile, no gólu už nezabránil. Fucile nepomohol svojim spoluhráčom ani v nadstavenom čase prvej polovice, keď zbytočne zahral rukou, videl už druhú žltú kartu a musel predčasne pod sprchy. Domáci využili početnú výhodu v 63. minúte, keď svoj druhý gól v zápase pridal Širokov a v 72. minúte definitívne podčiarkol ich víťazstvo Danny.

Sumáre 2. kola LM - streda:

E-skupina

Bayer Leverkusen - KRC Genk 2:0 (1:0)

Góly: 30. Bender, 90.+1 Ballack

FC Valencia - Chelsea Londýn 1:1 (0:0)

Góly: 87. Soldado (z 11m) - 56. Lampard

Tabuľka:

1. Chelsea Londýn 2 1 1 0 3:1 4

2. Bayer Leverkusen 2 1 0 1 2:2 3

3. FC Valencia 2 0 2 0 1:1 2

4. KRC Genk 2 0 1 1 0:2 1

F-skupina

Olympique Marseille - Borussia Dortmund 3:0 (1:0)

Góly: 20. a 69. D. Ayew (druhý z 11m), 62. Remy, ČK: 90.+3 J. J. Ayew (Marseille)

Arsenal Londýn - Olympiakos Pireus 2:1 (2:1)

Góly: 8. Oxlade-Chamberlain, 20. Santos - 27. Fuster

Tabuľka:

1. Olympique Marseille 2 2 0 0 4:0 6

2. Arsenal Londýn 2 1 1 0 3:2 4

3. Borussia Dortmund 2 0 1 1 1:4 1

4. Olympiakos Pireus 2 0 0 2 1:3 0

G-skupina

Zenit Petrohrad - FC Porto 3:1 (1:1)

Góly: 20. a 63. Širokov, 72. Danny - 10. Rodriguez, ČK: 45.+2 Fucile (Porto)

/Hubočan za domácich celý zápas/

Šachtar Doneck - APOEL Nikózia 1:1 (0:0)

Góly: 64. Jadson - 61. Tričkovski

Tabuľka:

1. APOEL Nikózia 2 1 1 0 3:2 4

2. Zenit Petrohrad 2 1 0 1 4:3 3

3. FC Porto 2 1 0 1 3:4 3

4. Šachtar Doneck 2 0 1 1 2:3 1

H-skupina

AC Miláno - Viktoria Plzeň 2:0 (0:0)

Góly: 53. Ibrahimovič (z 11m), 66. Cassano

/za hostí Čišovský celý zápas, Bakoš do 67. minúty, Ďuriš od 67. minúty/

BATE Borisov - FC Barcelona 0:5 (0:3)

Góly: 19. Volodko (vl.), 22. Pedro Rodriguez, 38. a 55. Messi, 90. Villa

Tabuľka:

1. FC Barcelona 2 1 1 0 7:2 4

2. AC Miláno 2 1 1 0 4:2 4

3. Viktoria Plzeň 2 0 1 1 1:3 1

4. BATE Borisov 2 0 1 1 1:6 1
 

Vyberte región